vineri, 11 martie 2011

Review placa video Gainward nVidia GeForce GTS450, 1024MB GDDR5, 128bits, HDMI, DVI-I, SLI, PCI-E

1. Introducere

Se tot discuta pe ascuns de cateva zile in cercurile restranse ale elitei IT-ului de pe la noi despre aparitia unei placi video de la N-vidia capabila sa se puna impotriva Ati 5770 sau de ce nu 5750 . Nu mica mi-a fost mirarea cand in ziua in care incepusem sa miros o lansare iminenta am fost contactat de importatorul Gainward in Romania si mi s-a oferit catre review o nou-nouta 450 GTS Golden Sample . Sincer sa fiu , nu ma asteptam la nimic extraordinar din partea unei placi al carui nume incepe cu GTS si se termina cu 50 , asa dupa cum probabil stiti in terminologia placilor N-vidia asta insemna o placa mainstream spre buget cu capacitati cateodata mediocre de randare sau de redare a frame-urilor unui joc mai pretentios .
In urma testelor mi-am inghitit aceasta impresie , nu vreau sa laud N-vidia si nici pe Gainward pentru placuta asta dar segmentul de mijloc , si poate cel mai disputat al pietei incepe sa devina aglomerat intr-un mod interesant , vom vedea insa iun pic mai jos daca noua aparitie merita sa fie mentionata sau va fi doar o pagina in aglomerata istorie a IT-ului .Nu o sa stau sa bat campii pe zeci de pagini , urmaresc insa ca intr-un review scurt sa va lamuresc cat mai bine cu putinta.

-Nume : N-Vidia GeForge GTS 450
-Gpu : GF 106 revizia A1
-Tehnologie : 40 NM
-Data lansarii : 13 septembtie 2010
-Versiune BIOS : 70.06.13.00.00
-ROPs : 16
-Interfata : PCI Express x16
-Shadere : 192
-Suport Direct X 11
-Pixel filrate : 14.1 Gpixeli/s
-Texture Filrate : 24.6 Gtexeli/s
-Memorie : DDR5
-Cantitate : 1024 MB @ 128 biti
-Latime de banda : 62.4 GB/s
-Gpu clock : 880 Mhz
-Memorie : 975 Mhz
-Shadere : 1760 Mhz
-Suporta : OpenCL , CUDA , Physx, Direct Compute 5.0

Teste sintetice

Am ajuns la ce ne intereseaza de fapt , performanta acestei placi pe care m-am grabit sa o pun in valoare utilizand obisnuita baterie de teste . Inainte de asta insa va rog sa va uitati bine la spatele PCB-ului placii video . Observati ca "lipsesc" din unele sloturi cateva cipuri de memorie ? Cred ca este evident ... Pare ca se pregateste o versiune mai puternica si de ce nu cu o latime de banda ceva mai buna . Speculatii insa , sa trecem mai departe .











 Jocuri 


Battlefield Bad Company 2 - High Details 



Metro 2033 DirectX 9,10,11 




Pretul de lansare imi este inca necunoscut in acest moment insa judecand dupa lansarea 460-ului cred ca vom avea parte de preturi un pic umflate in prima saptamana . Daca ceea ce ati vazut pana acum v-a placut , sfatul meu este sa mai asteptati un pic , placa este nou lansata , nu pleaca nicaieri iar scaderea pretului dupa lansare nu poate decat sa va protejeze bugetul si asa nu foarte mare . In aceeasi perioada as fii cu ochii si pe scaderea preturilor concurentului Ati-Amd . Cine stie ce artificii de marketing ne vor servi , sau probabil scaderi de preturi si mai mari la propriile lor placi cu performante apropiate de acest 450 , un motiv de bucurie pentru fanii marcii .
Lasand insa astfel de speculatii mai deoparte insa privind strict din perspectiva omului de rand care stie cate ceva numai despre miile de puncte in 3D marci , nu pot decat sa fac urmatoarea constatare/speculatie ( totalmente aproximativa , va rog sa am corectati daca gresesc ) :

450 ~ 12000 de puncte
460 768 MB ~ 14000 puncte
460 1024 M|B ~ 16.000 puncte


Si imi pun intrebarea , oare nu ar renta ceva mai bine ca un doritor de performante cat mai mari , constrans totusi la un buget nu foarte mare sa achizitioneze 2 astfel de placi pentru o configuratie SLI ? Chiar daca aportul de performanta al celei de-a doua placi ar fi de numai 50% tot ar rezulta ~ 18.000 de puncte atinse usor . Initial ma gandeam ca nimeni nu ar face SLI din doua astfel de placi insa acum vazand performantele ma gandesc ca totul se reduce la pretul la care va ajunge placa in viitorul apropiat . Astfel cu cateva sute de lei ( putine cred ) peste pretul de achiztie al unui 460 1024MB veti putea atinge performante cred eu net superioare acesteia . Totul depinde insa de fiecare , de bugetul alocat si de ce nu de preferinte . Sa nu uitam insa ca si placa de baza trebuie sa dispuna de 2 sloturi PCI Express si mai presus de toate un procesor puternic care sa faca fata unei asemenea combinatii .
Tehnologiile incluse : ( CUDA - Compute Unified Device Architecture , Physx - proprietary realtime physics engine middleware SDK , OpenCL -( Open Computing Language ) si Direct Compute 5.0 ( application programming interface (API) that supports general-purpose computing on graphics processing units on Microsoft Windows Vista and Windows 7 ) o fac cu atat mai atragatoare pentru non-gameri , pentru graficieni , fotografi ,etc care au nevoie de puterea bruta de procesare a gpu-ului , foarte multe programe de procesare foto-video din ziua de azi oferind suport pentru accelerarea grafica .

Cumpara de aici : http://www.emag.ro/placi_video/placa-video-gainward-nvidia-geforce-gts450-1024mb-gddr5-128bits-hdmi-dvi-i-sli-pci-e--pGTS450-1GB-DD-GLH



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu