vineri, 11 martie 2011

Memorii externe 16GB: Corsair CMFUSB2.0; Kingston DataTraveler R500

Introducere

Epoca în care umblam cu dischetele sau în cel mai bun caz CD-ul reinscriptibil a apus definitiv. Acum memoriile sunt la ordinea zilei, toată lumea poate achiziționa la un preț modic o memorie externă sau un card de capacități uriașe, dacă le comparăm cu o dischetă sau un CD. Prețurile per capacitate devin din ce în ce mai mici iar performanțele cresc. Cu toții avem nevoie de memorii externe, este mijlocul ideal de a transporta date fără a fi nevoiți să umblăm după noi cu obiecte voluminoase și grele cum sunt unele HDD-uri externe sau rack-uri.

Memoriile externe sunt folosite uzual nu numai pentru transportul de date de la un calculator la altul, ci și pentru stocarea de conținut multimedia. În mașină ascultăm muzică de pe memoria externă, acasă vizonăm filmul sau ascultăm muzică de pe memoria externă, media-player-ele devenind din ce în ce mai populare.

Stick-urile de memorie cu capacitate de 16GB au la acest moment cel mai bun raport preț/GB. În rîndurile următoare am testat performațele a două memorii externe unii dintre cei mai populari producători de pe piața românească: Corsair și Kingston.


Specificaţii tehnice


Corsair 16 GB CMFUSB2.0-16GBGT Flash VoyagerGT
Tip memorie: Flash Drive
Interfaţă: USB 2.0
Rată de transfer interfaţă: 480Mbps
Capacitate: 16GB
Caracteristici: Compatibil ReadyBoost, rezistent la şocuri.

Kingston DataTraveler R500 16GB
Tip memorie: Flash Drive
Interfaţă: USB 2.0
Rată de transfer interfaţă: 480Mbps
Capacitate : 16 GB
Caracteristici: Compatibil ReadyBoost, rezistent la şocuri.







Conţinut pachet

Memoria externă de la Corsair este ambalată în material plastic (blister pack). Pe lîngă memoria externă de 16GB, în pachet mai găsim şi cureluşă de gît pentru transport, precum şi prelungitor USB.

Memoria externă Kingston este şi ea amblata în blister iar pachetul mai conţine cureluşă pentru transport.







 
 
 
 
Teste

Pentru testarea memoriilor externe am folosit următoarele programe: Flash Memory Toolkit 2.00 PRO; Check Flash 1.16; CrystalDiskMark 3.0 x64; ATTO Disk Benchmark; HD Tune PRO 4.60.

Flash Memory Toolkit 2.00 PRO


















Check Flash 1.16







CrystalDiskMark 3.0 x64

Corsair


Kingston



ATTO Disk Benchmark

Kingston




Corsair





HD Tune Pro 4.60
















 
Testele sintetice arată performaţe asemănătoare pentru cele două memorii externe. Există un plus pentru Kingston mai ales la testele de citire. Performanţele sunt mai bune decît cele ale memoriilor externe obişnuite, citirea fiind aproape de maximul posibil (practic) pentru USB 2.0.

În testele practice (transferul de date de pe HDD pe stick-ul de memorie) rezultatele sunt asemănătoare cu testele sintetice. Există un uşor avantaj în ceea ce priveşte viteza de scriere pentru Corsair, cu un plus de maxim 3MB/s. (acest lucru ne-a arătat Total Commander 7.56a)

Ca şi construcţie cele două memorii externe sunt asemănătoare. Ambele sunt îmbrăcate în material cauciucat ceea ce la face rezistente la transport, inclusiv la mici accidente cum ar fi o cădere a stick-ului de memorie pe podea. Capacele celor două stick-uri au şanse să se lărgească în timp şi să alunece cu prea mare uşurinţă de pe conectorul USB, dar asta după o folosinţă destul de îndelungată. Culoarea memoriei Kingston este ţipătoare, lucru bun atunci cînd o căutăm prin nu ştiu ce colţ al biroului.

Dimensiunile memoriilor externe sunt şi ele apropiate. Nu sunt mini dar nici foarte voluminoase pentru a incomoda la transport. Corsair-ul poate fi folosit şi împreună cu acea cureluşă de gît ce vine în pachet.

Atît memoria Corsair cît şi cea Kingstom dispun de LED stare - indică dacă pe respectivul dispozitiv se scriu/citesc date.

Concluzii

- conţinut pachet destul de sărac pentru memoria Kingston;
- performaţe uşor mai scăzute pentru memoria Corsair;
- capacul memoriei Corsair este similar cu cel al modelelor anterioare, se lărgeşte în timp şi este uşor de pierdut; materialul de pe Kingston pare o idee mai dur, este posibil să nu sufere de aceeaşi problemă sau oricum în timp mai îndelungat.


+ material de construcţie cauciucat, rezistent la şoc şi chiar la apă;
+ dimensiuni medii dar nu incomodează la transport;
+ preţ bun raportat la capacitate şi performanţe;
+ conţinut bogat al pachetului pentru memoria Corsair;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu