vineri, 11 martie 2011

SSD Kingston 128GB SATA-II SSDNow V100

Introducere
În următoarele rînduri vă voi prezenta o serie destul de recentă de SSD produsă de Kingston. Seria se numește SSDNow V100 iar „cobaiul” nostru este cel cu capacitatea de 128GB.

SSDNow V100 este o versiune îmbunătățită a seriei SSDNow V, ambele folosind controller-ul Jmicron JMF618.

JMicron a fost unul din primele controllere de „buget” apărute pe piață. Acum mai bine de un an dacă doreai un SSD cu prețul cel mai mic ai fi optat pentru JMicron, dar consultînd testele existente pe net ai fi abandonat ideea. JMicron 602 avea un preț mic dar și performanțe scăzute. Totuși, inginerii de la JMicron au progresat, noile controllere JM612/JM618 par a fi corectat mare parte din problemele vechiului controller.
Așa cum am precizat și mai sus SSDNow V100 este unul din SSD-urile care folosesc controller-ul JM618. Kingston SSDNow V100 este o versiune îmbunătățită a seriei V și orientată către utilizatorii „mainstream” ce doresc un SSD cu preț bun. Poate controller-ul JMicron la un preț mic să ofere și performanțe bune? La această întrebare voi încerca să răspund în cele ce urmează.

Specificații tehnice

Tip: 2.5"
Interfață: SATA 1.5Gb/s și3.0Gb/s
Capacitate: 128 GB
Dimensiuni: 69.85 mm x 100 mm x 9.5 mm
Greutate: 77 grame
Temperaturi la care poate fi depozitat: -40°C pînă la 85°C
Temperatura mediului ambiant în operare: 0°C pînă la 70°C












Ambalaj, conținut pachet

SSD-ul este amblat într-o cutie de carton. în pachet pe lîngă SSD-ul propriu-zis se mai află un cablu de date SATA, un cablu de alimentare SATA, două bracket-uri + șuruburile necesare fixării SSD-ului de 2.5” într-un bay de 3.5” și nu în ultimul rînd un CD cu soft pentru clonarea datelor de pe vechiul HDD. (aceasta în cazul în care doriți sa mutați în întregime și foarte rapid, partiția de sistem de pe vechiul HDD pe SSD)

















Teste

Sistemul de test a fost sistemul de acasă, nu e cel mai nou sistem dar nici grozav de bătrîn ca să influențeze performanțele dispozitivelor testate. (placă de bază Asus M2N-E NVIDIA nForce 570 Ultra MCP, 4GB memorie RAM, procesor AMD Athlon X2 7750 BE)
Sistemul de operare folosit a fost Windows Vista 64 bit. Controller-ul SATA a lucrat în mod AHCI iar driver-ele folosite au fost cele implicite Microsoft.


AS SSD






PC Mark 05






PC Mark Vantage 1.0.1






CrystalDiskMark 3.0



ATTO Disk Benchmark










Everest Ultimate Edition V.5.30.1900








































HD Tune Pro v 4.60











Concluzie

Această serie de SSD fabricată de Kingston este văzută mai mult ca un „kit de upgrade”. Pe cutie chiar se afișează - desktop upgrade kit, respectiv kit d’upgrade por ordinateur de bureau.

Seria SSD Now V100 este construită pentru a fi un competitor cu HDD-urile actuale, atît prin performațele superioare (timpi de citire, scriere, acces) cît și prin preț (raportat la alte SSD-uri cu aceeași capacitate de pe piață). Diferențele față de oricare din HDD-urile actuale sunt mari, numai dacă încercăm să comparăm timpii de acces vedem că un HDD este de pînă la 50 de ori mai încet.

Căderile de performață pe care le are un HDD la transferul de fișiere mari, de capacități mari, este și el evident, uneori ajungîndu-se la aprox. 20MB/s. SSD-urile nu suferă de această problemă, transferul este mai rapid, nu este nevoie să culegem informația de pe platanul magnetic ce se rotește cu viteză.

Ultimele controllere JMicron se dovedesc competitive atît prin preț cît și prin performanța decentă pe care o oferă. SSD Now V100 are unele mici poticneli în activitățile cu thread-uri multiple (atunci cînd mai multe programe citesc și scriu concomitent) dar la viteza secvențială de scriere/citire se apropie de SSD-uri de top, chiar cele cu controller SandForce.


În concluzie recomand acest SSD pentru cei ce vor să înlocuiască HDD-ul și totuși nu au un buget foarte mare destinat achiziționării lui. Seria SSD Now V 100 oferă performanțe decente, cu mult mai bune față de cele ale unui HDD, la un preț mai apropiat de buzunarul unui român care n-a cîștigat la Loto.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu