vineri, 11 martie 2011

Review EVGA GTX 460 SE ( second edition )

1. Introducere

Nu cu foarte mult timp in urma imi delectam privirea cu primul reprezentant al unei linii de placi video de-a dreptul buna dupa parerea mea , seria 4xx de la N-vidia . De atunci insa , de la varianta cu 768 MB RAM GDDR 5 am vazut evolutia semnificativa catre topul seriei mainstream reprezentata de modelele cu 1024 MB RAM GDDR 5 , si apoi alunecarea lenta catre un model mai slab dar si mai ieftin dedicat celor cu bugete ceva mai rastranse in persoana lui 450 . Acum , a sosit momentul sa intoarcem foaia in istoria seriei si sa ne aruncam privirea care modelul EVGA GTX 460 SE ( second edition ) . Va puteti intreba de ce oare un second edition la aceasta serie ? Pentru ca modelul cu care a inceput totul GTX-ul 460 – 768 MB GDDR 5 se apropie de sfarsitul vietii sale sau cum spun furnizorii de ... EOL sau end of life .

Aceasta a doua editie este nici mai mult nici mai putin decat o varianta cu ceva mai mult RAM asa cum banuiam ca se va intampla inca de la inceput , dar in esenta cu aceleasi specificatii cu modelul pe care il inlocuieste . Asa ca stati linistiti , daca aveati de gand sa achizitionati un astfel de model vestile sunt bune , va sosi foarte probabil cu un pic de RAM in plus . Dar pentru ca nu imi permit sa va ocup timpul cu vorbe goale si multe , trebuie musai sa imi dovedesc spusele si asta am de gand sa fac putin mai jos in cele ce urmeaza fara a mai scrie zeci de randuri . Nu asta ne intereseaza ci o pozitionare cat mai clara dpdv al performantei fata de fratii sai din aceeasi serie . Asta voi face un pic mai jos astfel :


2. Ambalaj

Mai intotdeauna mi-a placut ambalajul EVGA , relativ simplu dar cu acel logo superb pe care multi dintre noi ni-l amintim de acum foarte muti ani . Continutul cutiei nu este unul extraordinar la acest model ci cuprinde un adaptor DVI-VGA , o carte cu instructiuni , un CD . doua adaptoare de la MOLEX la conectori PCI-E si cam atat . Placa , veti vedea se prezinta cu acelsi pcb negru mat caracteristic EVGA-ului .

Review EVGA GTX 460 SE ( second edition )-ambalaj.jpgReview EVGA GTX 460 SE ( second edition )-dsc_2994.jpg



3. Inspectia vizuala





Review EVGA GTX 460 SE ( second edition )-1.jpgReview EVGA GTX 460 SE ( second edition )-2.jpgReview EVGA GTX 460 SE ( second edition )-3.jpg

Review EVGA GTX 460 SE ( second edition )-4.jpgReview EVGA GTX 460 SE ( second edition )-5.jpgReview EVGA GTX 460 SE ( second edition )-6.jpg

Review EVGA GTX 460 SE ( second edition )-7.jpgReview EVGA GTX 460 SE ( second edition )-8.jpgReview EVGA GTX 460 SE ( second edition )-9.jpg



4. Teste sintetice si jocuri

Inainte de a trece la testare ma vad obligat sa anunt setupul pe care s-au desfasurat aceste teste , identic dealtfel cu setupul folosit la teste pentru intreaga linie 4xx de la N-vidia . Partile esentiale sunt :

-Procesor – Intel Core i5 750 2.66GHz
-Ram - Kingston ValueRAM 4GB DDR3 1333MHz CL9
-Placa de baza - Asus P7H55
-Sursa - Enermax MODU 82+ II 525W
-Hdd de pe care a rulat sistemul de operare si toate testele : Western Digital 640GB AAKS
-Monitor : 22 inchi , rezolutie 1680 x 1050
-Placa video : EVGA GTX 460 SE


Incepem cu obisnuita baterie de teste insa trebuie sa va atrag atentia acum la inceput , adevaratul mister al performantei acestei placi va fi dezvaluit in intregimea sa de abea dupa aceasta sectiune in graficele comparative de mai jos .

4.1Teste sintetice


Gpu-z





3D Mark Vantage






3D Mark 2006






Unigine Heaven Benchmark









Furmark





STALKER Call of Prypiat Benchmark







4.2Jocuri

Battlefield Bad Company 2 - detalii medii












Battlefield Bad Company 2 - detalii high










Dirt 2 Demo









Metro 2033- direct x 9 , 10 si 11 ( vezi grafic )















5. Grafice comparative

Aici totul devine cat se poate de interesant si de usor zic eu . Graficele de mai jos sunt alcatuite din datele stranse de mine in decursul timpului folosind aceeasi configuratie in timpul testelor la cele cateva placi din mainstream-ul seriei 4xx curente . Configuratia aceeasi , testele aceleasi .. ce prilej mai bun de a le strange laolalta , usurandu-ne astfel intreaga viziune asupra mainstream-ului Nvidia la acesta data . Graficele cupprind comparative intre GTX 460 768 MB RAM , GTX 460 1024 MB RAM , GTS 450 Golden Sample si GTX 460 SE ( second edition ) . Toate setarile sunt prezentate in extenso in grafice .

Comparativ Dirt 2






Comparativ Furmark





Comparativ 3D Marci ( 06 si Vantage )




Comparativ Unigine Heaven Benchmark





Comparativ Metro 2033






Comparativ STALKER Call of Prypiat



6. Ganduri de final si multumiri

Multumiri in primul rand furnizorului EVGA in Romania si unui anume domn de acolo , se stie dansul cine este pentru amabilitatea de a-mi trimite spre un review rapid si simplu o placa video foarte , foarte noua pe piata ( de fapt la ora la care am gasit timpul sa scriu acest scurt review nici nu cred este lansata oficial pe piata romaneasca ) . Multumesc deci , foarte mult pentru incredere si sper sa fiu demn de ea .


Acum , revenind la ale noastre .. placuta este rece , in timpul testelor la mine netrecand de 70 de grade celsius chiar daca racirea este mostenita de la varianta cu 768 MB RAM . Daca insa cutia nu m-ar anunta as crede ca este vorba despre aceeasi placa . Diferentele nu sunt foarte mari intre cele doua variante 768 si SE-ul care vine sa il inlocuiasca , dar eu unul salut upgrade-ul binevenit din partea N-vidia si mai ales revenirea printre pamanteni a brandului EVGA-ului atat prin preturi cat si prin disponibilitate .
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu